Analyse Danmark i medierne
24. oktober, 2023: Er du klar til at betale pant for emballage fra take-away?
Iflg. en undersøgelse, som vi har gennemført for Plastic Change, er 92 procent af danskerne i klar til at aflevere deres brugte emballage til genbrug, hvis der ellers fandtes et system til det.
Nu er der så kommet et opråb til regeringen fra en række virksomheder, organisationer og forskere om at skride til handling og igangsætte en form for pantordning eller krav om brug af genbrugsemballage.
Medunderskriverne er bl.a.:
DI – Dansk Industri Dansk Erhverv HORESTA DRC – Danmarks Restauranter & Caféer Brancheforeningen Cirkulær IDA Plastic Change Danmarks Naturfredningsforening Rådet for Grøn Omstilling Greenpeace Verdens Skove Forbrugerrådet Tænk New Loop Sticks’n’Sushi Odense Renovation kleen hub Copenhagen Airports A/S GENKRUS Plus Pack Behave Green Jespers Torvekøkken
15. juni, 2023: Flertal af danskerne kræver lovgivning om kunstig intelligens
I en måling som Analyse Danmark har lavet for IDA fremgår det, at øget brug af kunstig intelligens skaber utryghed og et flertal af befolkningen ønsker lovgivning om brugen.
En tredjedel af danskerne frygter direkte, at ChatGPT og lignende vil tage kontrollen fra mennesket.
Læs hele historien hos Berlingske
10. august, 2021: Udsættelse af synstest pga. Corona kan have langvarige konsekvenser, advarer specialister
Det er stadigvæk alt for tidligt at overskue alle de konsekvenser, som Corona-pandemien vil efterlade, når der er tale om helbred af den danske befolkning. Men lige nu er det tydeligt, at antallet af fx specielægebesøg eller forebyggende undersøgelser i landet er faldende, når det drejer sig om den ældre befolkningsgruppe, dvs. dem, der er 60 år eller mere.
En undersøgelse, som Analyse Danmark har foretaget i maj 2021 for optiker Louis Nielsen viser nemlig, at mere end 10 procent af Danmarks befolkning over 60 år har takket nej til en synstest pga. Coronasituationen. Desuden har undersøgelsen vist, at der er flere kvinder end mænd, der fravælger deres synstest grundet Corona.
Specialister advarer mod denne udvikling, og siger, at udsættelse af synstest kan have langvarige konsekvenser. Derfor opfordrer de netop den ældre befolkningsgruppe til at prioritere deres synstest, frem for at udsætte den.
Læs mere om dette, samt hvilke tegn, du skal være opmærksom på
7. maj, 2018: Kunderne vinker farvel til Danske Bank: De er utilfredse med bankens værdigrundlag
Analyse Danmarks årlige udgivelse, Bankanalysen, som udgives primo juni 2018, viser bl.a. at Danske Bank har den største andel af frafaldne kunder, som angiver “værdigrundlaget”, som grund til bankskifte
Hos Danske Bank erkender man, at omdømmet har fået nogle slag. I et mailsvar til Børsen skriver Kenni Leth, pressechef fra Danske Bank, at »det er klart, at sagen om vores filial i Estland ikke bidrager positivt til opfattelsen af Danske Bank.«
Læs mere på business.dk
5. december, 2017: Danskerne klapper de varme hænder frem før vigtige forhandlinger
Sygeplejersker og sosu’er skal have en mærkbar højere løn end nu, og der er penge til at lønne de varme hænder bedre.
Det siger danskerne i en ny måling før snarlige forhandlinger om nye overenskomster for alle ansatte i det offentlige. Men arbejdsgiverne vil næppe til lommerne, vurderer forsker og spår om strejker.
Læs mere på ugebreveta4.dk
28. oktober, 2017: Danske singler er til uformelle kaffedates
Flertallet af de danske singler synes, at en kop kaffe er den perfekte ramme for en første date. Det er en god måde hurtigt at se, om man er det perfekte match, men det har også en bagside, mener eksperter.
29-årige Stine Hvolby bruger appdating til at finde sig en kæreste, og kan bedst lide at købe en kop kaffe og gå en tur med sin date. Hun tilhører de 16 procent af de kvindelige danske singler, der ifølge en undersøgelse, som Analyse Danmark har foretaget for Discovery Networks Danmark, som benytter sig af appdating til at finde kærligheden.
Læs mere på lokalavisen.dk
25. oktober, 2017: Advarsel fra økonomer: Risikerer hul i skatte-kassen
Ingen garanti for at skattelettelser får flere til at arbejde mere, siger en tidligere overvismand. Udtalelsen bakkes op af ny måling og en professor i samfundsvidenskab.
Tre ud af fire 3F’ere svarer, de ikke vil tage en ekstra tørn, hvis de bliver belønnet i form af lavere skat og flere penge i hånden. Det viser en måling foretaget af Analyse Danmark for Fagbladet 3F.
Læs mere på fagbladet3f.dk
24. oktober, 2017: Danske arbejdspladser kan spare 700.000 kilo CO2 på en uge
1.409 kilo CO2, 1,64 millioner liter vand og 162 kilo kød. Så meget sparer Nestlés 1.800 nordiske medarbejdere på blot én uge med nyt tiltag inspireret af Verdens Veganerdag den 1. november. Midlet er simpelt: kvit kød i kantinerne i bare en uge.
De senere år er andelen af kødfri produkter i de danske supermarkeder steget markant, og undersøgelser viser, at flere og flere danskere har indført en eller flere kødfri dage om ugen – såkaldte flexitarer. I en analyse foretaget af Analyse Danmark for DR i 2016 viste, svarede 26 % af danskere at de jævnligt holdt kødfrie dage.
Læs mere på nestle.dk
24. oktober, 2017: Én arbejdsplads er ikke længere nok
Fremtidens skrivebord står ikke kun et sted. Det mener mange danskere, men det stiller store krav til virksomhederne, som skal finde nye løsninger, der imødekommer medarbejdernes ønsker om forskellige arbejdssteder og fleksible arbejdstider.
Noget tyder da også på, at den fysiske placering af kontoret har stor betydning for danskerne. En undersøgelse om danskernes arbejdsvaner fra Analyse Danmark viser nemlig, at 6 ud af 10 (61 pct.) engang i mellem eller ofte arbejder andre steder end deres faste arbejdsplads.
Læs mere på borsen.dk
20. oktober, 2017: Dansk strategi for deleøkonomi er kun første skridt
Regeringens længe ventede strategi for deleøkonomi tager et første lille skridt mod regulering af deleøkonomien i Danmark, men der er brug for mere, lyder reaktionen fra arbejdsmarkedets parter.
Et flertal af danskerne frygter, at platformsøkonomi kan føre til et samfund med flere løsarbejdere, der har ringe løn- og arbejdsvilkår. Det viser en undersøgelse, som Analyse Danmark har lavet for Ugebrevet A4. 58 procent er enige i udsagnet, mens kun 9 procent er uenige i, at de deleøkonomiske platforme medfører ringere arbejdsvilkår.
Læs mere på arbeidslivinorden.org
18. oktober, 2017: Nyt dating program sætter fokus på danskernes dating-vaner
Leder du efter kærligheden – de rigtige steder? Det undersøger TV 2 ZULU, som fra tirsdag 24. oktober er klar med en ny kærlighedsopskrift.
En undersøgelse, som Analyse Danmark tidligere på året lavede for avisen.dk, viste, at 12 procent har fundet deres nuværende partner gennem netdating. Til gengæld var det 24 procent, der fandt partneren gennem venner og familie, 15 procent gjorde det i byen, 13 procent fandt kærligheden på jobbet, mens ni procent fandt deres udkårne gennem fritidsinteresser.
Læs mere på tv2.dk
17. oktober, 2017: Otte ud af 10 tidligere ledige er bekymrede over dagpenge satserne
Otte ud af 10 3F’ere, som selv har prøvet at være ledige og få dagpenge, er bekymrede for, at dagpengene bliver mindre værd i fremtiden. Det viser en ny, stor 3F-rundspørge gennemført af Analyse Danmark.
Undersøgelsen blandt de tidligere ledige viser også, at der er delte meninger om dagpengenes niveau i dag. Hver tredje mener, at dagpengene dækker dårligt i dag – lidt flere mener at de dækker godt, og godt hver fjerde mener, at dækningen hverken er god eller dårlig.
Læs mere på fagbladet3f.dk
16. oktober, 2017: Kolleger bliver vrede over rygernes ekstrapauser
Undersøgelser viser at ikke-rygere føler sig snydt, når kolleger igen smutter ud for at tænde en cigaret i arbejdstiden.
30 procent af 3F’erne synes, at kollegaers rygepauser enten er “urimelige” eller “meget urimelige”. Det viser en spørgeskemaundersøgelse, som Analyse Danmark har foretaget for Fagbladet 3F.
Læs mere på nordjyske.dk
5. oktober, 2017: Video i jobansøgningen? 5 gode råd
At bruge video i sin jobansøgning er et af de nyere tiltag. Men hvordan ser virksomhederne på videoansøgningen, og bruger du som jobsøgende videoen rigtigt? En undersøgelse udarbejdet af Analyse Danmark har taget et nærmere kig på virksomhedernes mening om brugen af video i jobsøgningen.
Ifølge virksomhederne er den største fordel ved en videoansøgning, at man får et tydeligere billede af ansøgeren personlighed, og at man har mulighed for at se deres præsentationsevne. Til gengæld mener størstedelen (75 %) at videoansøgningen primært skal bruges som supplement til traditionelle jobansøgning. Kun 4 % af virksomhederne mener, at videoansøgningen kan erstatte det traditionelle ansøgningsmateriale.
Læs mere på jobfisk.dk
4. okober, 2017: Kun få prutter om prisen
Det er kun lidt over halvdelen af os, der kan finde på at forhandle om prisen, selvom der kan være penge at spare.
Det er en gammel skik at forhandle om prisen, men i dag er det kun lidt over halvdelen af os, der kan finde på at gøre det. Således svarer 52 procent i en undersøgelse lavet af Analyse Danmark for Fagbladet 3F, at de kan finde på at prutte om prisen, når de handler.
Læs mere på dr.dk
2. oktober, 2017: Sådan foretrækker danskerne deres kaffe
Det er ingen hemmelighed, at danskerne elsker kaffe. Men hvad kan vi bedst lide, når det kommer til den vanedannende drik?
Kaffe er og bliver en af vores absolutte favoritdrikke! Den kan få os gennem selv den hårdeste dag med dens opkvikkende virkning og dybe smag. Derfor er den også en fast del af hele tre ud af fire danskeres hverdag viser en ny undersøgelse.
Læs mere på bobedre.dk
29. september, 2017: Kvinder udøver mere vold mod børn end danskerne tror
Mor og far er lige gode om det, når børn udsættes for grov vold i hjemmet. Men to ud af tre danskere tror, at det oftest er faren, der står bag, viser en ny undersøgelse fra Analyse Danmark.
Den udbredte forestilling er nemlig, at det er manden, der er udøveren af vold i familien. Det viser en ny undersøgelse, som Analyse Danmark har foretaget for Red Barnet. I den svarer 64 procent af danskerne – svarende til næsten to ud af tre – at de tror, at det oftere eller meget oftere er faren end moren, der udøver grov vold som slag og spark mod børn..
Læs mere på redbarnet.dk
20. september, 2017: Hver tredje unge har tape foran deres webcam
De færreste bryder sig om idéen, at der sidder én fremmed person og kigger med, når du sidder alene foran computeren. Og faktisk er mange unge så utrygge, at de sætter et stykke tape foran det lille computer-kamera for at beskytte sig imod ubudne gæster.
En ny undersøgelse viser, at 38 procent mellem de 18-29 årige sætter tape foran deres webcam, for at undgå at blive overvåget. Undersøgelsen er lavet af Analyse Danmark for DANSK IT og DataEthics, der har adspurgt 1008 mennesker om deres brug af tape som digital beskyttelse.
Læs mere på bt.dk
14. september, 2017: Sådan er nordjyderne bag rattet
Bilister i Nordjylland tager føringen i at blande sig mest i chaufførens kørsel
Omfanget af nordjydernes næsepilleri og råb af medtrafikanter under bilkørsel er nogle af de ting, som er kigget på i en ny undersøgelse om danskernes kørevaner. Når nordjyderne kører i bil alene, scorer det at synge højt og næsepilleri højt på listen over det, man laver under bilkørslen. I undersøgelsen angiver hver tredje nordjyde, at de synger højt, når de er alene i bilen, mens hver syvende indrømmer, at de bruger køretiden på at pille næse. Dog blander de sig også meget under kørsel.
Læs mere på nordjyske.dk
21. august, 2017: KOMMENTAR: Pas på med at kalde børn kræsne
I løbet af sommeren offentliggjorde Landbrug & Fødevarer en ny analyse omkring børn og kræsenhed. I analysen stod det klart, at mange børn har en oplevelse af, at deres forældre synes, de er mere kræsne, end de selv synes.
Jeg vil med dette indlæg gerne opfordre til, at vi passer på med at kalde børnene for kræsne. Jeg har fx aldrig forstået, hvorfor voksne fortæller børn på forhånd, at der er noget, de ikke kan lide. Sætningen ”ej, det kan du ikke lide” har jeg flere gange overhørt i fx supermarkedet eller ved buffeten på restauranten.
Læs mere på folkeskolen.dk
15. august, 2017: DEBAT: 3F og Dansk Sygeplejeråd i anledning af Pride: Der er plads til forbedringer på danske arbejdspladser
Vi går en regnbuefarvet tid i møde i hovedstaden, hvor gaderne i denne uge bliver fyldt med glade mennesker under Copenhagen Pride. Og her midt i de farverige festligheder er det vigtigt at minde hinanden om, at vi skal give plads til mangfoldigheden.
Det sker desværre alt for ofte, at kolleger taler nedsættende om homoseksuelle, biseksuelle og transkønnede. Og det er bare ikke i orden. Det må være sådan, at det er medarbejderes kompetencer og arbejdsindsats, der skal vurderes. Ikke deres seksualitet eller kønsidentitet.
Læs resten på politiken.dk
8. august, 2017: Kolleger taler nedsættende om homoseksuelle
På mange danske arbejdspladser snakker de ansatte indimellem grimt om bøsser, lesbiske og transkønnede.
Hos LGBT Danmark fremhæver Peder Holk Svendsen, arbejdsmarkedspolitisk talsmand, at arbejdet er en stor del af vores identitet, og kalder adfærden “mikrodiskrimination”
Læs mere på b.dk
3. august, 2017: Skolestart: Sådan undgår du mobberi
Skolestarten er lige om hjørnet, og det kan give ondt i maven for de nye 0.klasses børn – og ikke mindst deres forældre. En ny undersøgelse foretaget af Analyse Danmark for Mary Fonden og Red Barnet viser, at det er mobning og børnenes overordnede trivsel som bekymrer forældrene til de nye skolebørn mest.
Det har Mary Fonden og Red Barnet dog råd for. De to organisationer som står bag antimobbeprogrammet, Fri for Mobning, har på deres side samlet 7 gode råd til at hjælpe børn til at blive en del af fællesskabet.
Læs mere på tv2bornholm.dk og friformobberi.dk
1. august, 2017: Kaffen bryggede i Nyborg
I dag drikker danskerne i gennemsnit fire kopper kaffe hver dag, og tal fra Analyse Danmark viser, at tre ud af fire danskere drikker kaffe.
Kaffe og Nyborg har en lang historie med blandt andet Nyborg Kafferisteri.
Læs historien på fyens.dk
25. juli, 2017: Dit badebassin er dyrt i vand
70 % af danskerne aner ikke, hvad de betaler for deres drikkevand, det viser en undersøgelse fra Analyse Danmark.
Og det kan være en dyr fornøjelse at fylde vand i det ellers så billige badebassin til ungerne.
Læs mere på avisen.dk
25. juli, 2017: Strandvane afslører forskel på rige og fattige danskere
Din indkomst siger meget om din sundhed og kan ifølge en ny undersøgelse også afgøre lysten til at traske stranden rundt i badetøj.
To ud af fem danskere med lav indkomst har det dårligt med at vise sig frem på stranden i badetøj, eller også lader de helt være, viser måling som Analyse Danmark har lavet for Fagbladet 3F.
Blandt de højest lønnede gælder det kun for én ud af fem. Og selvom dine strandvaner kan lyde ubetydelige, så dækker målingen over større skel i samfundet, mener en række forskere.
Læs mere på avisen.dk
14. juli, 2017: Nordea har overtaget Danske Banks rolle som bankernes prygelknabe
Målt på kundetilfredshed overhaler Danske Bank nu Nordea. Kombinationen af et forbedret Danske Bank og møgsag på møgsag for Nordea er forklaringen på, at prygelknabe-rollen er skiftet. Det er første gang i flere år, at kunderne er mere tilfredse med Danske Bank end med Nordea
“Nordea har overtaget den prygelknabe-rolle, som Danske Bank havde tidligere. Udover at de har en generelt lav kundetilfredshed, er der en masse sager i medierne, som påvirker, hvordan andre taler om dem, og egne kunder opfatter banken,” siger vores direktør Henrik Feindor Christensen, til Børsen.
Læs mere på business.dk